Završena je sezona lova na srndaća, utisci se sabiraju, a lovački doživljaji prepričavaju nadugo i naširoko. Ipak nekolicinia lovaca susrela se sa pojavom koja na prvi pogled djeluje užasno, a radi se o crvima koji se nalaze u nosu i grlu srneće divljači. O čemu se radi?

Crvi u nosu i grlu (Cephenomyia) je parazitska bolest , koju uzrokuje ličinka srnećeg štrka (Cephenomyia rufibarbis) . Napada jelene i srne , i to tako da im ženka štrka uštrca u nosnice sitne ličinke , koje se kikicama pričvrste za sluznicu ždrijela i ondje se dalje razviju u tzv. crve , duge 3-4 cm . Ličinke izazivaju upalu i otok nosne i ždrijelne sluznice, te Svojim rastom mogu začepiti i zračne prohode . U pretprolječe , kada se ličinke potpuno razviju , divljač ih izbacuje iskašljavanjem, u zemlji se zakukulje i iz njih se opet razvijaju odrasli kukci, koji u maju , junu ili julu napadaju jelene i srne i tako se ponovno razvija životni ciklus.Simptomi su vrlo izraziti. Bolesna divljač teško diše , krklja i kiše , trese glavom , a dolazi i do vrtoglavice . Kod jače invazije parazita , divljač može i uginuti od gušenja .

Suzbijanje je posredno i problematično , žaštita i širenje ptica pjevica , jer tamane štrkove , isto tako pomažu divlje svinje i jazavci , koji uništavaju ličinke na zemlji.

Meso oboljele divljači prikladno je za jesti .

Za kraj napominjemo da je naslovna fotografija nastala na našim terenima.Nedim Nogo