Poplave i klizišta koji su pogodili našu državu 2014. godine uništile su cijeli niz lovačkih objekata. Takav slučaj bio je i u Žepču, tačnije Željeznom polju koje je bilo pogođeno poplavama čak više od ostataka BiH.

Poplave i klizišta uništile su dvorište lovačkog doma Gojanovac, LD “Orlovik” Žepče, prekinut je dovod vode od kapitaže u dužini 500 metara, te je oštećen i bazen sa vodom, a oštećen je i krov na domu, kao i pomoćni objekti.

Predsjednik sekcije Željezno Polje, Benjamin Mujić, jedan je od inicijatora akcije vraćanja doma u pređašnje stanje.

“Sekcija Željezno Polje najveća je u našem društvu i broji oko 80 članova. Upravni odbor sekcije i ja smo inicirali smo  sanaciju štete. Iskreno, kao predsjednik sekcije, odlučio sam svjoim primjerom da povedem lovce u akciju, te sam svaki dan koji se radilo prisustvovao akcijama.”, kaže nam Benjamin.

Na akciju su, navodi Benjamin, redovno izlazili i ostali lovci, a posebno ističe Ahmić Mirzeta i svog sina pripravnika Mujić Jusufa, te Adnana Tursunovića koji je majstor, a sve radove je uradio potpuno besplatno.

“Adnanu se posebno zahvaljujemo, jer radio je sve majstorske radove bez ikakve naknade. Moram pohvaliti i naše kuhare i Ahmić Ševala i Mujić Jusufa, koji je i lovođa društva, a koji su nas redovno pratili sa toplom kahvom i spremnim ručkovima. Vrijednost radova je oko 70 hiljada KM. Stanje je sanirano, a urađena je slijedeće: velika i mala kapija, željezna ograda u dužini 150 metara, dva zidana toaleta, 40 metara kamenog zida, u sklopu zida dvije česme, šupa za drva, šadrvan prečnika 7.5 metarasa ognjištem. Nasuli smo komplet teren i izravnali ga, te posadili travu, a unutar dvorišta smo uradili oko 40 metara kamene staze”, govori Mujić.

Kako kaže donatora je bilo sa svih strana. Od vlastitih sredstava do onih većih kao što su donacija firme Huenes 2000 KM, firma Bećirović 150 KM, načelnik Mato Zovko i stranka SDA 1500 KM, počasni član sekcije Mujaga Gazić 2250 KM, LD “Orlovik” 1500 KM, lovac Salko Hadžić 500 KM, lovac Refik Kurgaš 1500 KM, te još mnogi lovci i prijatelji društva sa manjim, ali ne i manje vrijednim donacijama koje su pomogle da se ovaj projekat dovede do kraja.