Lovačka etika nešto je što je zapisano na xy mjesta i xy pravilnika o tome kako bi se trebao lovac ponašati. Problem je što mi, lovci, ne pratimo trendove i nedostaje nam etike na socijalnim mrežama, jer, eto, nigdje nije zapisano da se na facebook-u ne možemo jedni drugima “jebavat mater” i to je, valjda, normalno.

Član sam nekoliko grupa na facebooku (ubuduće ću pisati “fejsu”, lakše mi) koje okupljaju lovce. Lovci na ovim grupama dolaze iz svih krajeva regiona, odnosno država bivše Jugoslavije. Mnogo pozitivnih stvari da se naučiti na istim grupama, a u isto vrijeme često ćete ostati zatečeni ponašanjem dobrog dijela “lovaca”.

Hajmo si jebavat’ matere

Lično nisam tip koji ulazi u bezrazložne rasprave, volim da zezam ove vlasnike dogo argentina da imaju obične mastife u svom vlasništvu, ali nikada rasprava nije otišla do mjere da se “popičketamo” ili da jebemo jedni drugome sve redom.

Rekao bih da se radi o klasničnom zajebavanju, što i jeste jedan od lovačkih običaja, jer jebeš lov gdje se u grupi ne nalazi nekoliko šaljivđija koji jedni drugima rade spačke, pa kontam da je tako i na fejsu, sve dok je u granicima ukusa.

Lovačka etika o tome ne govori, ali ljudski se šaliti, da ne napišem zajebavat’. Ipak ljudski nije pokušavati ispasti “šukač” i ljudima naći milion zamjerki na objave fotki njihovih pasa, odstrijela, kao što ljudski nije ni nametanje vlastitog mišljenja kao jedinog ispravnog.

Veliki Stručnjaci

Pojedinci, u maniru velikih tersova, a ne stručnjaka, kao bik na španskoj koridi kada vidi crveno platno, čim vide objave kolega na grupama lete da, eto oni, odmah njemu ujebu cijelu objavu i dan. Zašto? Pa kontam da njih takve stvari “hrane”, da oni budu ti koji su se “usrali u ćejf” čovjeku.

Kako oni funkcionišu? Pokušavam da shvatim taj “me(n)talni sklop”, ali teško ide.. Uglavnom se radi o slijedećem:

 

Ako je odstrijelio komentar je: “Ma jebo to, da vidiš kod nas. Nosi to je li te stid.”

Ako je stavio sliku sa kerom: “To ti lovački ker? De nosi to”

Ako je objavio da je našao lovačkog kera i svezao ga: “To ti kradeš, to se nikad ne radi”

Ako je objavio da je vidio lovačkog kera: “Kakav si ti lovac, to trebaš odmah svezat’ i nahranit'”

Ako je fotografija oružja:”Jeb’o te to, to otužje qru ne valja” (nije nikad vidio u životu takvo oružje, kamo li ispalio patron iz njega”

Ako je pitanje za municiju i iskustva sa njom:”Ja to ne bih nikad, to je najgora municija, ne može ništa..:” (Pucao dva puta u životu uvalilo mu trap municiju, nego zna jer mu rek’o jaran, kojem je opet pričao rođak, a njemu pričao kolega iz firme)

 

Tri stvari

Poružno je vidjeti i naići na “stručnjake” koji sa svojih nekoliko godina lovačkog staža “uvjeravaju” i “sve znaju” uz neizostavno vrijeđanje  lovce sa 30-40 godina iskustva da su samo oni u pravu. Pa “stručnjaci” shvatite tri stvari kada zapjenite u tim situacijama

  1. stvar-Raspravljate se sa osobom koja ima duplo više staža nego vi godina, vjerovatno je da zna više od vas i
  2. stvar- Ne možete samo vi biti u pravu, pustite da stvar “ohladi” i razmislite o njoj, možda ste obojica (djelimično) u pravu.
  3. stvar-Niko se nije rodio naučen, čovjek uči dok je živ. umjesto što gurate glavom kroz zid usvojite nekad znanje umjesto da namećete svoje “mišljenje”.

Samohvaljenje

 

Na kraju ima i ona sorta što “meće” po fejsu i grupama kerove u cilju samohvaljenja. Valjda ne mogu sačekati da se nađe lovac koji će ih pohvaliti, ili  ih u realnom vremenu niko ne jebe, pa eto da se oni sami pohvale, kad neće niko…
Još nedavno saznam da pojedinci plaćaju ljudima da ih zovnu kada ima odstrijela da bi se slikali uz divljač i kako bi mogli da se (samo)hvale po fejsu. U isto vrijeme oko toga se vrti i prodaja/prevara. To nisu lovci, to su prevaranti…

Ne treba nama lovačka etika o ponašanju na fejsu, tviteru i ostalim socijalnim mrežama. Jer ako ne znaš dovoljno je “prepisati”, odnosno naučiti. Samo se držimo osnovnih normi ukusa i normalnog ponašanja. Ako ulazite u raspravu potkrijepite je argumentima, ako vam i dalje treba “Pravilnik o ponašanju na fejsu” uzmite knjigu koja se zove Bonton, dovojlno je to.

Jah ba, za kraj, posebno je naići na nazovilovce koji, u nedostatku sive mase, iskustva, normalnog razmišljanja, jedino mogu da potežu nacionalističke priče. Lov i politika… Idu skupa koliko i guranje oštre municije u sačmu… Jer mi lovci smo jedna nacija-LOVCI!

Kenan Topalović