Medvjed, kasnije nazvan Pablo Eskobar, slučajno je naišao na 40 kesa punih droge.

Čudno zvuči, ali ovo se zapravo dogodilo. Izgleda da niko ne može pojesti toliko kokaina i ostati živ – čak ni crni medvjed od 80 kilograma iz Đorđije.

Medvjed je bio u uobičajenoj šetnji kroz šumu u Nacionalnom parku Čatahuči Okoni u decembru 1985. godine, obavljajući stvari koje inače uvijek radi: grebanje po drvetu i traženje hrane za predstojeću tešku zimu.

Tako je Pablo sasvim slučajno naišao na 40 plastičnih kesa punih najčistijeg kokaina. Kako je bio gladan, pojeo je sve do posljednje mrvice. Bilo je to 40 kilograma opasnog praha i nesretni medvjed je umro na licu mjesta.

Medvjed bio gladan pa pojeo sav sadržaj iz vreća

– Na planeti ne postoji sisar koji bi to mogao preživeti – objasnio je medicinski istraživač gruzijskog Biroa za istrage. On je bio zadužen za istragu nakon pronalaska tijela medvjeda koji je ležao pored praznih kontejnera u sredini šume. Кada je izvršio obdukciju, potvrdio je ono na šta se sumnjalo.

– Stomak je bukvalno do vrha bio ispunjen kokainom – rekao je nakon otvaranja trupa. Životinja je pretrpjela mučan kraj:

– Cerebralna hemoragija, respiratorna insuficijencija, hipertermija, bubrežna insuficijencija, srčana insuficijencija, moždani udar. Niko ne zna kako je medvjed uopće uspio ostati živ toliko dugo da poliže bukvalno sve iz kesa – naveo je istraživač.

A onda su krenula hapšenja.