Danas je 2. januar, neradni dan i kao takav u BiH lovni dan. To je najmanje bitno, jer lova je bilo milionima godina nazad i bit će, a ono čega neće biti to smo mi.

Često konstatujemo da su psi prolazni u lovu, jer lako stradaju, ali u lovu je prolazna divljač i prolazan je sam-lovac.

Lov-to je nešto što je, možemo se sožiti, vječno, jer uvijek je neko nekoga ili neko nešto lovio.

Dakle Lov je vječan, a lovac je prolazan. 

Sada bih se malo osvrnuo na problematiku koja nas jede godinama, a tako i u protekloj godini, jer svi mi znamo koje su to dobre stvari.

U nedostatku vremena, ili kako reče jedan stari lovac, “otkako nam je nestalo nafake u vremenu”, lovci su prisiljeni da se sve češće druže na socijalnim mrežama. Tako je kod nas, tako je oko nas, tako je i u svijetu. Ulov više nije ulov ako nije plasiran na facebook. I nije ni to sporno, ali lov nam se ne smije svoditi na-facebook.

I, jebemu majku, taj facebook toliko se upetljao u lov, da to nije humano. Moram da podsjetim da je drugovanje, druženje, sklapanje prijateljstava dio lovstva, dok je u nekoliko statuta lovačkih društava  “unošenje smutnje i pravljenje tabora” strogo kažnjivo.

Vraga mu, taj facebook, nalet ga bilo, postao razlog da se mi međusobno svađamo, dok ljepše stvari, poput odstrijela i druženja padaju u zaborav. Vidim svi lete da lajkaju i komentarišu statuse gdje su se lovci “pokrvili”, a rijetko ko lajka edukativne videe i tekstove edukativne prirode.

Sada zamislite da se stvari sa facebooka predoče Disciplinskoj komisiji?! Koliko bi kazni bilo zbog “unošenje smutnje i pravljenje tabora”, da ne govorimo o svađama i prijetnjama…

I nemojte da se krijete iza onoga “Nisam ja, boli me briga” ili još gore “On je prvi”.

To smo svi mi, jer mi smo zajednica, mi smo lovci, a kada šutimo na nepoštovanje i na svađe među kolegama, onda smo-piz**.

I da, dragi kolege lovci i kolegice lovkinje, Sretna Vam Nova, uz želju da se nalovite, da vam bude dobar i bistar pogled i još mirnija ruka. Drugovi lovci želim Vam da se družite i što manje raspravljate, jer tuđe i drugačije mišljenje ne znači da vi niste  u pravu.

K.Topalović