Metak devetak u lovačkoj javnosti donosi mnoge nedoumice. Od toga koji promjer je devetak do toga trebamo li ga koristiti, je il dobar za sitnu divljač ili je bolji za krupnu? Čemu služi?

Dok su jedni za korištenje ovog metka, drugi su izrazito protiv.

U mojoj okolini “devetakom” se naziva metak sa devet sačmenih kugli promjera 8,44 mm, po američkom standardu nazvan #00 Buckshot promjera 0,33 inča.

Vrlo često se koristi za lov divlje svinje, ali kao prvo i osnovno, moramo da razjasnimo, metak devetak se ne može koristiti u lovu na krupnu divljač, jer ne postoje zakonske osnove koje to dopuštaju. Drugim riječima-zabranjeno je!

Visoka divljač lovi se puškama kuglaricama, dok je lov divljih svinja dozvoljen sačmom, ali kuglom!

U prevodu devetak i sva ostala sačmena punjenja možete i možemo koristiti samo u slučaju lova sitne divljači.

Sada o devetaku

Što se tiče samog devetaka, koji dolazi u obliku sačmenog punjenja sa devet kugli, radi se o krajnje razornom metku ali na bliskoj distanci.

To dokazuje i američki naziv koji devetak svrstava u tzv. buckshot, što u prevodu znači “metak za jelena”. Istina je, američki lovci u pojedinim državama love jelene sa ovim metkom, ali striktno sa manjih udaljenosti. U buckshotove spada još cijeli niz krupnije sačme, čisto da ne bude zabune.

Što se tiče filozofskog pitanja:”Zašto mogu Amerikanci jelene, a mi ne možemo svinje?” odgovori su jasni:
– ne dopušta nam Zakon
– jelen je 100 “mekši” od svinje
– Mi nismo Amerikanci…

Kada smo već kod Amera, onda moramo da napomenemo da se devetak u SAD-u prodaje kao metak za krupnu divljač i metak za (Ne daj Bože) kućnu odbranu. O čemu se radi?
Pa i sama činjenica da je devetak namjenjen za odbranu od provalnika govori vam dovoljno o kakvom se metku radi i kakav posip ima. Devetak je metak koji je efektan na maksimalno 35 metara, sve poslije je (ne)sreća.

Video o posipu devetaka donosimo u prilogu.

Također devetake koriste i policijske snage za potrebe bliske borbe i “upada” u zgrade i mjesta koja su skučena, što i jeste njegova primarna upotreba.

Da zaključimo da su devetaci namjenjeni primarno za blisku borbu ili bliski lov. Na većini web stranica koje se bave balistikom pronašli smo podatak da ovaj metak ima moć na udaljenosti od 35-40 yardi, što je oko 32 metra.

Treba na kraju uzeti u obzir i činjenicu da posip nije isti u zavisnosti od čokova, kao i da se u pojedinim dijelovima svijeta rade verzije ovog metka sa kontroliranim rasipanjem, gdje rasipanje nastaje tek na nekih 40-ak metara.

U svakom slučaju, devetak, po Zakonima koji vrijede u BiH, može da se koristi za lov na sitnu divljač. Uzimajući u obzir da se na divljač puca tek kada smo sigurni u pogodak, onda bi zaključak mogao da bude

“Devetake koristimo samo kada smo sigurni u pogodak sitne divljači sa udaljenosti od nekoliko do 30 metara”.

Svako dobro i dobar pogled!