Ornitolog Goran Topić iz Šipova govorio je za Dnevni avaz o problematici populacije ptica, odnosno pernate divljači, u BiH. Kako je naveo jedan od podataka-godišnje u BiH se odstrijeli između 100 i 200 hiljada ptica i to ileglano.

– Procjene pokazuju da se kod nas godišnje ilegalno ustrijeli od 100.000 do 200.000 ptica. Zbog ubijanja, značajan broj vrsta je doveden na ivicu egzistencije, dok su neke nestale iz naše zemlje – kazao je Topić za Avaz.

Također kao velike probleme naveo je i trovanje ptica, nebrigu o prirodnim staništima, po čemu smo posljednji u Evropi, kako je naveo, te neuređen zakonodavni sistem.

Primjer ugrožavanja staništa predstavlja preoravanje i isušivanje Bardače, a kao najugroženije ptice naveo je dnevne i noćne ptice grabljivice, ptice dupljašice, kao i neke lovne vrste, od kojih se posebno izdvajaju poljska jarebica, jarebica kamenjarka, grlica i prepelica.

– Populacije ovih vrsta u prošlosti su činile stotine hiljada parova, da bi im u posljednjih nekoliko decenija brojnost pala za 50-80 odsto, rekao je Topić.