Na 19.saveznu izložbu pasa u etno selu Stanišići izvedeno je preko 250 pasa iz 56 rasa. Podmlađeno rukovodstvo Kinološkog udruženja Semberija sa predsjednikom Savom Popićem i ovaj put bilo na visini zadatka. Samim odabirom sudijskog kadra izlagači, a i publika su znali da će biti fer i objektivno suđenje. Sudili su Radovan Mazalica, Predrag Uzelac, Ivana Golubović, Dragan Babić i Žika Mitrović.

Vođa izložbe je bio stari vuk Radenko Božić, a delegat KSRS  Bojan Čenić. Prostrani travnati tereni sa pratećom infrastrukturom učinili su prijatan boravak izlagačima kojih je bilo iz cijele BiH i zemalja u okruženju, ali i brojnoj publici koja do sada nije viđena na izložbama pasa. Izložbu je u ime grada Bijeljine otvorio Predrag Jović zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u BiH.

“Sve više naših sugrađana za kućnog ljubimca ima psa,a od davnina je poznato da je pas čovjekov najvjerniji prijatelj, zbog čega nije slučajno da imamo ovoliki broj izlagača ali i posjetilaca na izložbi. Ovo je veliki događaj za Bijeljinu, promociju Etno sela i naših turističkih potencijala. Očekujemo da će od naredne godine ova manifestacija prerasti u međunarodnu.” istakao je Jović.

Predsjednik kinološkog saveza Republike Srpske Predrag Uzelac naveo je da su do sada postojale tri međunarodne izložbe, a da je dogovoreno da se od naredne godine taj broj poveća na sedam.

“Očekujemo da će se izložba u Bijeljini naći među tih sedam državnih manifestacija s obzirom na veliki broj izlagača i posjetioca predhodnih godina,kao i visok nivo organizacije” istakao je Uzelac.

“Ljudi danas uzgajaju pse kao ljubimce,čuvare kuća,pomagače u lovu a izložba je prilika da vlasnici svoje najkvalitetnije primjerke pokažu publici,što je vrlo interesantno za izlagače,tako i za posjetioce ove izložbe-istakao je međunarodni kinološki sudija Radenko Božić koji je bio vođa ove izložbe.

Tokom ocjenjivanja pasa najveće zanimanje je bilo oko ringa gdje su ocjenjivani psi goniči. Ništa čudno jer je Semberija poznata baš po goničima ali i drugim vrstama lovnih pasa.Sudija Predrag Uzelac je detaljno obrazložio ocjenu i rangiranje svakog psa što je bila jedna korisna vrsta edukacije za posmatrače. I u drugim ringovima je bilo vrlo živo,nijanse su odlučivale ko je pobjednik.Manifestacija dijete i pas će ostati zabilježena kao događaj sa najviše aplauza i bodrenja a slike u prilogu govore o tome.Za sve pobjednike u svim takmičarskim kategorijama organizatori su obezbjedili kvalitetne pehare i vrhunsku hranu za pse Purina pro plan.

Pročitajte još i :

TEKST I FOTO: Božić Miladin