Tui Marama Keenan radila je kao policajka te nagrađivana instruktorica Zumbe, ali ništa se ne može porediti sa njenom ulogom majke petero djece koja već godinama, ni manje ni više, nego lovi meso za svoje mališane.

Novozelanđanka Keenan, inače smještena u Gisbornu, svakog petka uvečer ide u lov. Umjesto da kupuje meso u mesnicama i supermarketima, ona svoje proteine nabavlja sama. Simpatična 40-godišnjakinja čak ne zna ni kolike su prosječne cijene piletine, govedine ili jagnjetine.

Sve što je Keenan potrebno su dva dolara za metak koji njenoj porodici obezbijedi meso vrijedno 600 dolara. Zajedno sa svojim suprugom, policijskim službenikom Comrijem, ona lovi jelene, svinje, koze, zečeve, rakove…

“Imamo veliki lednjak kod kuće i naučila sam, i još učim, kako da obradim životinju. Iskoristimo svo meso i ništa ne bacamo”, ispričala je Keenan za magazin Femail.

Ona također sa svojim kćerkama Reilly, Stevie-Anne, Lenom, Gracie i Brooklyn, koje se kreću u dobi od pet do 18 godina, lovi oposume te prodaje njihovo meso kao hranu za kućne ljubimce.

“Svake noći pravimo meso, od odreska, slanine, kobasica, morske hrane, mesne čorbe, pljeskavice… Sve što zamislite, mi kuhamo. Nevjerovatno je šta sve možete napraviti od mesa divljači”, kaže Keenan.

Prema procjenama Novozelanđanke, njena porodica zahvaljujući lovu uspijeva uštedjeti od 200 do 300 dolara sedmično, što je prosječno 15.000 dolara godišnje.

Meso na Novom Zelandu inače je veoma skupo. Otprilike 450 grama pilećeg mesa košta blizu sedam maraka.

“Želim osnažiti žene i pokazati im da i one mogu loviti. Ja sam odrasla u gradu i sve ovo je novo za mene. Sve moje kćerke mi pomažu. Zajedno obrađujemo životinje, pakujemo ih u kesice i stavljamo u frižider. Počinjem ih učiti i kako da kuhaju”, priča Keenan.

Kako bi podijelili svoju priču i pouku, način života porodice Keenan bit će emitovan kroz TV emisiju Hunting With Tui.