Na adresu redakcije web portala Lov.ba stiglo je Saopćenje za javnost koje potpisuje grupa lovaca ULO “Bihać”, a koje se tiče događaja u ovom udruženju. Saopštenje prenosimo u cijelosti bez ikakvih intervencija uz priloge koji su stigli na našu adresu.

“Udruženje lovačkih organizacija Bihać, ovih dana doživljava teške dane. Udruženje koje sa višegodišnjom tradicijom, i svojih 1100 članova čini jedno od najvećih lovačkih udruženja u Bosni i Hercegovini, u proteklih par dana postalo je žrtva u raljama određenih beskrupuloznih članova Upravnog odbora, koji u pokušaju da dođu do upravnih funkcija udruženja i ostalih ličnih interesa, ne prezaju ni od čega, pa tako ni od činjenja krivičnih djela.
Tačnije, na 13. sjednici Upravnog odbora ULO „Bihać“ šest članova istog vrše pritisak na predsjednika Upravnog odbora gospodina Gavrila Softića i pokušavaju preglasavnjem na Upravnom odboru da u potpunosti nestatutarno smijene gospodina Softića sa mjesta Upravnog odbora.
Usljed žučne rasprave i ogromnog pritiska imenovani predaje predsjedniku skupštine udruženja svoju ostavku i pisanoj formi, nakon čega po odredbama statuta reaguje Nadzorni odbor udruženja i zakazuje vanrednu izbornu skupštinu, što svi članovi Upravnog odbora jednoglasno prihvataju.

Nakon spomenute sjednice Upravnog odbora, sekretar Upravnog odbora Hašimbegović Kaled i jedan dio UO čine niz nepravilnosti i zloupotreba Statuta ULO „Bihać“. Tačnije, održavaju niz sjednica Upravnog odbora i donose razne odluke, što je direktno kršenje niza odredbi Statuta udruženja i Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, jer sekretar UO ne može sazivati sjednice UO i donositi bilo kakve odluke bez prethodne saglasnosti predsjednika Upravnog odbora, koji kako to propisuju odredbe statuta ostaje u tehničkom mandatu sve do reizbora, odnosno izborne skupštine udruženja.
Pored toga, imenovani sekretar i šest članova UO donose odluku o suspenziji jednog dijela članova komisije za ocjenjivanje trofeja divljači, iz razloga što nisu na vrijeme ocijenili trofeje, kako su to naveli u odluci. Postavlja se pitanje zašto su suspendovali samo određene članove komisije, među kojima su usput rečeno suspendovani predsjednik Nadzornog odbora i predsjednik Skupštine udruženja, a koji su po Statutu udruženja trebali organizovati i nadzirati predstojeću vanrednu izbornu skupštinu. Isto tako, bitno je spomenuti da u odluci o suspenziji, sekretar i šest članova UO pozivaju se na član 64. stav 3 Zakona o lovstvu F BiH, a koji samo propisuje šta čine trofeji divljači, a kaznene odredbe istog člana odnose se eventualnu kaznu lovačkom društvu koji bi se kaznio ako kao korisnik lovišta ne vodi evidenciju o izdatim trofejnim listovima. Dakle, navedeni član se odnosi na lovačko udruženje kao pravno lice, dok je Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti članova ULO „Bihać“ jedini relavantan za eventualno kažnjavanje i suspenzije članova ULO „Bihać“.
Pored svega navedenog imenovani sekretar i članovi UO, čine evidentnu zloupotrebu ovlasti i imenuju člana Upravnog odbora Mersuda Dedića za „V.D. predsjednika“, iako institucija V.D. – vršilac dužnosti ne postoji i ne spominje se nigdje u statutu ULO „Bihać“.

Međutim, kao da to nije bilo dovoljno, nakon što je predsjednik Skupštine udruženja u tehničkom mandatu Hasib Paparević, protokolisao kod tehničkog sekretara Udruženja poziv za vanrednu izbornu skupštinu zakazanu za 01.06.2019.godine u 14.00 sati, tehnički sekretar iz samo njoj poznatih razloga ne šalje poziv, nego se nakon par dana dostavlja delegatima skupštine poziv u drugoj formi, sa drugim materijalima, za vanrednu skupštinu zakazanu za isti dan ali u 10.00 sati. Navedeni poziv, interesantno nosi isti protokolni broj i sa potpisom je „V.D. predsjednik“ Mersud Dedić.

Na kraju, valja spomenuti da je u svega par dana u ULO „Bihać“ pojavila se kako Federalna inspekcija za šumarstvo, tako i Federalna uprava policije, pa se mnogi članovi ULO „Bihać“ pitaju nije li to prevelika slučajnost.”, navodi se u saopćenju.